Tuesday, September 29, 2009

Нулик замість вісімки. Змінюється порядок набору міжміських, міжнародних і мобільних номерів

З 14 жовтня вісімка, необхідна для вихід на міжміський зв’язок, буде замінена на нуль. Тобто для виходу на міжміську телефонну мережу, а також на мережу оператора мобільного зв'язку необхідно буде замість префікса "8-0" набрати префікс "0", а для виходу на міжнародну телефонну мережу – замість префікса "8-10" префікс "0-0". Про це повідомляє прес-служба Державної адміністрації зв'язку (Держзв'язку).

Тобто код Житомира буде не 0412, як зараз, а просто 412 без нуля, а для Києва – 0-гудок – 44 – номер телефону (замість 8-044-номер). Також вводиться код для Київської області – „45”.

При цьому для абонентів фіксованих телефонних мереж ВАТ "Укртелеком" (тобто для стаціонарних телефонів) підтримка старих форматів кодів буде припинена вже 15 жовтня 2009 року. А старі і нові коди діятимуть лише один день – 15 жовтня. Після цього при наборі номера через "8" спрацьовуватиме автовідповідач, який поінформує абонента про зміну правил набору. Такий термін переходу, за даними Держзв'язку, зумовлений наявністю на мережах фіксованого зв'язку компанії значної частки аналогових АТС.

Зовсім інша ситуація в операторів мобільного зв’язку. Як пояснили газеті „20хвилин” в прес-службі „Київстару”, для абонентів цієї мережі можливість набирати номери двома способами – старим і новим, буде підтримуватися щонайменше упродовж місяця з моменту переходу. Надалі працюватиме автовідповідач, який інформуватиме абонентів про новий порядок набору.
Скоріш за все, за такою схемою працюватимуть й всі інші оператори.


Довідка
- Як правильно потрібно буде набирати номери?
Так, для міжміських телефонних розмов необхідно: набрати "0", дочекатися безперервного сигналу, потім код потрібного міста (без першої цифри "0" в існуючому коді), далі без інтервалу – номер телефону абонента.
Для дзвінків на мобільні номери необхідно: набрати "0", дочекатися безперервного сигналу, потім – код мережі оператора мобільного зв'язку (без першої цифри "0" в існуючому коді) і номер телефону абонента, що викликається.
Для внутрішньообласних телефонних розмов необхідно: набрати "0", дочекатися безперервного сигналу, подальший набір номера (окрім абонентів Київської області) залишається без змін. Для Київської області вводиться новий власний код "45" замість "044".
Для здійснення міжнародного дзвінка слід набрати "0", дочекатися безперервного сигналу, потім знову "0", далі без інтервалу – код країни, код міста і номер телефону абонента.
-Історія
Дані зміни – це другий етап переходу на нову систему телефонної нумерації. Перший етап було здійснено з 3 по 18 лютого 2009 року. Тоді було змінено скорочені номери екстрених, замовних і довідково-інформаційних служб.
Номери екстреного виклику змінено шляхом додавання "1" на початку номера: пожежна служба сьогодні викликається за номером 101, міліція – 102, швидка допомога – 103, аварійна служба газу – 104.
За даними Держзв'язку, перехід на нову систему телефонної нумерації в Україні зумовлений необхідністю узгодження її з європейськими стандартами, оскільки Україна входить до переліку країн, що мають нестандартну систему нумерації.
План переходу на перспективну систему нумерації телефонної мережі загального користування України планується поетапно реалізувати впродовж чотирьох років – до 2012 року.

No comments: